Mot kontinenten!

Med anledning av att jag imorgon, i gamla hederliga Säfflebussens regi, tar mig en tripp till Köpenhamn tänkte jag idag, som en hyllning till våra rödvita grannar, rikta spotlighten mot dansk reklam.

Jag är tyvärr inte speciellt bevandrad inom reklamkonsten i detta dejelige land. Men denna figur, här fotograferad mot fräck lingonmönstad bakgrund i min fars sommarhus, har etsat sig fast.

tuborg

Mina damer och herrar – den gode Perikles från Tuborg-reklamen! I mitt tycke ett lysande exempel på när man lyckas göra en figur synonym med en produkt. Och betydligt coolare än de svenska figur/produkt-exemplen Lotto-Åke och Boxer-Robert är han ju onekligen. Perikles är dansk. Perikles är öl. Perikles är Tuborg.

– Du Perikles – ka’ Du sägt mig – hvornaar smager en Tuborg bedst?
– Hvergang!

Naturligtvis. Så enkelt och så genialt. Vad är Pripps Blås sommar-, sol- och avklippta jeans-flörtande reklam mot Tuborgs Perikles? Nej, ge oss mindre Tomas Ledin-låtar och mer tecknade rödnäsade gubbar i ölreklamen framöver tack.

Kanske kommer jag själv att ta tillfället i akt och leka Tuborg-reklam på någon dansk pub under morgondagen. Bli en Perikles gömd i en ung dams kropp. Jag idéspånar nu helt obehärskat, men första gången vid bardisken skulle följande dialog kunna utspela sig (en varning för dålig reklam och med reservation för att min hittepådanska har vissa brister):

Bartendern: – Hvad ska De ha?
Jag: – En Tuborg

Jag njuter av min öl, tömmer den tämligen kvickt och tar mig en andra vända till baren.

Bartendern: – Hvad ska De ha?
Jag: – En Tuborg. Hvergang!

Samma dialog utspelas även den tredje och fjärde gången jag återvänder och bartendern har nu lärt sig mina preferenser. Vad tror ni om upplägget, ska jag ringa Tuborg och pitcha dem på en gång?

Annonser
Published in: on 17 april 2009 at 21:35  Comments (2)  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://copycharlotte.wordpress.com/2009/04/17/mot-kontinenten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nä, nu får du dra ned lite på tempot i uppdateringen här!
    Jag hinner inte med!

  2. Hej ! ! Vill bara ge ”Dej” lite beröm för bloggen………… Ja e 1 mkt Språk intresserad man som, *gläds* över ”att” upp täcka, anda som åxo funderar över Lingvistiska frågor……….å tänker i nya banor. KUL !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: