Söndagsgästkrönikan: På internet härjar språkpoliserna fritt – bland bloggare som knappt lärt sig stava

Internet är en plats för amatörer, konstaterar journalisten och författaren Fredrik Virtanen på debattsajten Newsmill. Och det har han, naturligtvis, rätt i.

Få människor tror att de kan ge aktieråd, byta motor på bilen, döma en basketmatch eller laga ett brutet ben.
De skulle heller aldrig ens försöka.

Däremot så tror varenda jävel att hon kan skriva.
Och det är internet ett bevis på.

Det ligger nära till hands att bränna av ett leende, både snett och ironiskt. För när majoriteten (?) av landets bloggare inte har lyckats utveckla sitt språk sedan mellanstadiet (är k-v-a-r på mellanstadiet?) så är det, faktiskt, lätt att bli raljant.

Det går att dra på munnen åt det faktum att någon skriver en vardagsblogg och tror att det i själva verket handlar om en ”vardags blogg”.

Det går att kosta på sig ett skratt när trivialiteter tas till helt nya höjder, förklaras i meningar ihopsatta till stycken med på måfå utslängda skiljetecken. Och man kan då med ett höjt ögonbryn undra om ens skribenten förstått eller bryr sig om vad hon skrivit.

Och det går att skoja om att någon h-e-l-t utesluter personliga pronomen (nytt stilistiskt grepp? ett närmande av italienskan?) och samtidigt, inkonsekvent som få, plockar bort de bokstäver som inte hörs i uttalet. Och dessutom slänger in smajlisar som antingen är glada, arga, ledsna, fundersamma, uppspelta, generade eller förvånade på härs och tvärs i texten som om någon inbillat skribenten att det är omöjligt att förklara sinnesstämningar med bokstäver som bildar ord.

Och när man stängt ned den ena vardagsbloggen och just öppnat upp den andra så kan man krasst konstatera att internet inte bara är ett forum för amatörerna och deras bloggar. Det är också ett utrymme där språkpoliserna tillåts härja fritt och stärker sina egon genom att slå vilt omkring sig med batongerna.

Och de taffliga bloggarna har ingen aning om att de blir träffade. För de känner inte slagen.

– Marängen

Uppsnappat på MSN: ”Fan vad irriterande att jag inte kan skriva kolon och S utan att det kommer upp en smajli.”

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://copycharlotte.wordpress.com/2009/04/26/gastinlagg-pa-internet-harjar-sprakpoliserna-fritt-bland-bloggare-som-knappt-lart-sig-stava/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: