Ett fenomen som OXÅ är ett ofog

Så här i demonstrationstider, finns det något tåg där man kan säga sin mening när det gäller språkliga ofog? Ett gäng som tillsammans spikar ihop plakat, går gata upp och gata ner skrikandes ett par väl valda slagord? Förmodligen inte. Tur att jag har den här bloggen att använda som klagomur istället.

Något som jag irriterar mig mycket på just nu är den här användningen av bokstaven X i ord som t ex också (oxå) och dags (dax). Förenklar det här skrivandet för skribenten i fråga i och med att denne sparar in en bokstav? Känns det käckt att slänga in ett X? Eller vad är grejen? Vore en sak om fenomenet bara dök upp i sms och en och annan statusuppdatering på Facebook, men jag har även sett det i formella handlingar som t ex ansökningsbrev. Som rekryterare, om än en något fascistisk sådan, skulle jag fundera över om det inte var ”dax” att lägga ”oxå” denna ansökan i nej tack-högen. För ett ofog är vad det är.

Här är mitt senaste fynd författat av någon ur denna generation X. Kan någon förklara för mig varför det inte kan vara musikaldags när denna underhållning i musikform ska utannonseras? Är det någonting i den käcka tonen som går förlorad bara för att man är korrekt?

musikaldax

– Ropen skalla, lite gammal god skrivregelundervisning åt alla!!!

Antar att jag inte kommer att få med mig speciellt många i kören när jag ska ut och skandera mitt slagord. Men ensam är stark.

Annonser
Published in: on 04 maj 2009 at 13:44  Comments (2)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://copycharlotte.wordpress.com/2009/05/04/ett-fenomen-som-oxa-ar-ett-ofog/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag tror att enda sättet att komma tillrätta med x-problematiken är att banka vett i folk. Vanlig simpel upplysning och utbildning räcker inte. Folk xar till det för att vara sådär härligt dansbandskäcka. De begår språkbrott utan att känna någon ånger.
    Vi måste höja toleransen för fysiskt våld när sådana här situationer uppstår.

    • Det är alltså bara nävarnas språk som fungerar i sådana här situationer? Kanske har du rätt. Det var förmodligen naivt av mig att tro att det skulle räcka med att ställa sig på barrikaderna för att få xandet ur folk. Jag ska tänka om.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: