Piratpajaser mot Bryssel

Ja, jag vet att jag knappast är ensam om ett inlägg på det här temat så här dagen efter EU-valet, men jag kan inte låta bli.

Piratpartiet fick 7 procent av rösterna i valet. 7 procent! Detta faktum gör mig dyster. Och om det nu är som det sägs – att det i första hand är de unga väljarna som ligger bakom resultatet – bekymrad inför framtiden. Ungdomarna bryr sig inte om klimatfrågan, ger fanken i skattefrågan och inte ens arbetslösheten får upp dem ur soffan. Men om någon hotar den nedladdning som de anser vara en rättighet, då vallfärdas det till vallokalen minsann. Piratpartiet saknar politisk agenda, men får till detta häpnadsväckande resultat på endast denna fråga. Visst, de försöker ta det till en högre nivå och talar om individens integritet och rätten till anonymitet på nätet. Men faktum är ju att partiets viktigaste fråga faktiskt är att det ska vara gratis att ladda hem film och musik. Jag finner det mycket fascinerande att de lyckas locka så många väljare och undrar vad det beror på.

Jag trodde ju att trots att man sysslar med illegal nedladdning så är man ändå medveten om att man begår en oschysst handling. Att det faktiskt inte är en rättighet att ladda ner upphovsrättsskyddat material hur som helst. Och om piraterna får som de vill – att upphovsrätten ska begränsas – undrar jag hur många som har råd att stanna kvar i branschen. Det kanske slutar med att det helt enkelt inte finns något av värde att ladda ner till slut. Istället för att bli fantastiska artister med saker att säga tvingas talangerna lägga sin tid på ett ”hederligt” jobb för tjäna sitt levebröd. För det går inte att lägga hur mycket tid som helst på något som man inte får ersättning för. Så är det bara. Och det är inte en utveckling jag vill se.

Nej, skärp till er och börja tänka lite ungdomar (och för den delen alla andra som röstat på Piratpartiet). Visa att det går att lämna över samhället till en generation som tycker att miljöföroreningar och massarbetslöshet faktiskt är viktigare än att kunna ladda hem de senaste Hollywood-filmerna utan att betala.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://copycharlotte.wordpress.com/2009/06/08/piratpajaser-mot-bryssel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Innan du gnäller om hur oschysst det är med upphovsrättsbrott borde du rannsaka dig själv. Jag ser ju själv vilken pirat du egentligen är när jag läser din blogg. Är du då en hycklare som anser att jag som ungdom ska rösta på ett svikparti?

  /En ungdom som tänker längre än till musik och film.

 2. De stora flertalet som röstade på PP gjorde det för att det är det enda partiet idag som aktivt och kompromisslöst verkar för demokrati och mänskliga rättigheter. Fildelning råkar bara vara det aktuella slagfältet för dagen i den fighten.

  Personligen så anser jag att demokrati och mänskliga rättigheter måste komma först, utan dem så är allt annat oviktigt och flyktigt.

  Hela ditt resonemang om att man inte kan tjäna pengar på öppet innehåll är också fel. Det finns flera undersökningar, från KTH, Stanford, holländska staten med flera som visar att öppet innehåll faktiskt gynnar alla utom de riktigt, riktigt stora aktörerna. Tror du inte på dem så kan du titta på programvarusidan, som ligger 20 år före andra brancher i detta avseende. Det finns massor av företag som lever alldeles utmärkt på ”gratis”, tex Google, Opera, diverse företag kring Linux och så vidare. De stora företagsköp för jättebelopp som gjorts de senaste åren har till stor del handlar om företag med en stark focus på öppet innehåll, tex Skype, Trolltech (QT), MySQL, Sun och så vidare. Vilka är det som utmanar jättarna idag? Öppna produkter som Linux, Apache, MySQL, VLC, OpenOffice.org, QT, PHP och så vidare.

  Varför är det så? Jo, för att man når en mycket större publik. Bossen på MySQL beskrev det som ”Än sen om bara en av tusen betalar, vi har över tusen gånger så många kunder som vi annars skulle haft”. Det är också billigare att utveckla. MySQL har tex fått ta del av vidarutveckling på deras produkter som gjorts av Google, Sun, IBM och allmänheten. Genom att allt är tillgängligt så ökar också kvaliteten, vilket gör att MySQL kan användas i kritiska tillämpningar där man inte kan lita på tex Oracle.

  Tekniken är här, den kommer inte att försvinna. Man kan gråta över att man inte gillar det, eller så kan man anpassa sina affärsmodeller och dra nytta av den. Jag är säker på att det fanns bönder som satt och klagade på att deras hästar inte kunde konkurrera när traktorn kom. Andra bönder skaffade traktor. Vilka bönder är det vi har kvar idag?

 3. Dags att läsa på kanske om du vill veta varför människor röstat på piratpartiet istället för att tro att det handlar om ”gratis-är-gott”.

  http://www.piratpartiet.se/principer


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: