Jag är damföretagare (min krönika i KungsbackaNytt)

Om ni klickar HÄR och bläddrar fram till sidan 23 kan ni läsa min krönika i KungsbackaNytt. I dag föredömligt placerad bredvid ett pastarecept.

Och för er som inte känner för att klicka er vidare till KungsbackaNytt, men ändå är lässugna serverar jag även krönikan här. Enjoy!

Jag är damföretagare

Jag googlar frasen ”manligt företagande” och får 815 träffar. Jag googlar frasen ”kvinnligt företagande” och får 34 100 träffar. Oj! Är antalet kvinnor som driver företag många fler? Nej, naturligtvis är det återigen mannen som är normen. När en man driver en affärsrörelse kallas det företagande, men när en kvinna gör samma sak heter det istället kvinnligt företagande.

Så här är tydligen världen.

När jag växte upp spelade jag fotboll. Eller förlåt, jag menar förstås damfotboll. För innan vi ens hade genomfört vår första passningsövning fick vi unga flickor lära oss att vi inte spelade fotboll utan att vi spelade en slags avvikande variant som hette damfotboll. Varför ska det så ofta sättas ett prefix i stil med ”tjej-”, ”dam-” eller ”kvinnlig” framför aktiviteten när kvinnor företar sig någonting? Är det för att vi ska förstå att det är en avart vi har att göra med?

Som företagare vill jag inte att mitt kön ska vara viktigare än hur affärsrörelsen drivs. Jag vill inte bli sedd som en särart. Och det finns saker vi företagare av kvinnligt kön kan göra. Vi kan se till att bli fler. Bli lönsammare. Börja spela i samma liga som männen. Inte acceptera att våra villkor är annorlunda och därför fortsätta att endast utgöra en fjärdedel av företagarna i vårt land.

Så här följer ett par råd på vägen mot att bli bara företagare för dig som är kvinna: Sluta att vara blygsam med vad du kan, lär dig att säga nej, ta ordentligt betalt, släpp kraven på att vara perfekt och se till att hemarbetet fördelas rättvist. Någonting här som känns orimligt?

Alla gamla synsätt går kanske inte att förändra i ett huj, men ser vi oss själva som företagare istället för kvinnliga företagare är mycket vunnet. Om vi ser det som självklart att spela på samma spelplan som männen behövs förhoppningsvis inga ambassadörer för kvinnligt företagande eller statliga hjälpinsatser i framtiden. Så låt oss se till att normen för företagande inte blir ett kön utan en människa.

—————————————————————————————————————

Svänger
Att när besökte KungsbackaNytt för första gången på länge fick spela pingis. Pingis är bra för mig och mitt välbefinnande.

Svänger inte
Att mitt kontor inte har något pingisbord. Jag kommer att lyfta frågan inom kort.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://copycharlotte.wordpress.com/2010/02/10/jag-ar-damforetagare-min-kronika-i-kungsbackanytt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

 1. Bästa Charlotte Damföretagare!

  Så skönt med lite snits på det ”kvinnliga företagandet”
  Damföretagare ett underbart ord.
  Vi är några Damföretagare som skall hålla en mässa/marknad i Tölögården Meny Hälsa, skönhet,bröllop, hem
  24-25 april 10-15.
  Blandad kompott av sådant som får oss att må bra och humor det gillar jag.
  Vad sägs om att bli Deltagare??? Talare?
  Mässan heter vitsigt Friskt Vågat eftersom det är premiär där för sådant evenemang.
  Välkommen att maila. DamArrangör Berith


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: